Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sázka na střídače Fronius se investorům vyplácí

Po letech solárního boomu se trh s fotovoltaikou v České republice pozastavil. Tzv. stop stav pro připojování nových FV elektráren trvá již více než rok a budoucnost fotovoltaiky na domácím trhu je nejistá. Jak vnímá tuto situaci Petr Klimek, manažer divize solární elektroniky Fronius Česká republika?

V prvé řadě je třeba říci, že se jedná pouze o dočasné pozastavení trhu. Česká republika není ostrovem v moři a trendy moderní světové energetiky není možné dlouhodobě ignorovat. Ceny fotovoltaických technologií neustále klesají a není daleko doba, kdy se cena elektřiny z distribuční sítě srovná s cenou elektřiny z domácí elektrárny.

Spousta firem už ale aktivity v oblasti fotovoltaiky v ČR ukončila anebo je přesunula do zahraničí.
To je bohužel pravda a Češi ztrácejí know-how. Na druhou stranu je dobré zmínit, že v oboru působila i celá řada firem, která udělala fotovoltaice „medvědí službu“. Kvalita práce i nabízených technologií byla často pochybná a někteří zákazníci to dnes začínají pociťovat. V případě problému se totiž nemají na koho obrátit, jejich dodavatel z českého trhu zmizel. Reakce zahraničního výrobce je často velmi pomalá (pokud se jí zákazník vůbec dočká) a výpadek elektrárny na několik týdnů nebo dokonce měsíců znamená pro provozovatele velké finanční ztráty. Letošní počasí s častými bouřkami znamenalo např. velké problémy pro některé majitele FVE s beztransformátorovými střídači (bez galvanického oddělení) a špatným zabezpečením proti blesku. Jsou známy případy, kdy majitel musel odepsat všechny střídače na elektrárně a utrpěl nejen značné finanční, ale i časové ztráty.

střídače Fronius

A jak situaci vidí firma Fronius?
Společnost Fronius patří dlouhodobě k největším hráčům na trhu a je svým zákazníkům kdykoliv plně k dispozici. Firma letos slaví již 20 let působnosti na českém trhu. Oproti konkurenci má také několik výhod, jakými jsou výrobní závod v Českém Krumlově, přímé servisní zastoupení a také aktivity v jiných průmyslových odvětvích. Podnik není závislý jen na výsledcích solární branže. V ČR je známá především divize svařovací techniky Fronius, která je absolutní technologickou špičkou v oboru a dodává své výrobky takovým firmám jako Škoda Auto, Volkswagen, Hyundai, Audi apod.

Kdybych to měl shrnout, pak majitelé fotovoltaických elektráren, kteří vsadili na Fronius, rozhodně neprohloupili. Mají nejen špičkové střídače, které jim v klimatických podmínkách ČR garantují díky konceptu MIXtm nejvyšší energetické výnosy, ale v případě potíží se vždy mají na koho obrátit.

V neposlední řadě ze spolupráce s naší firmou profitují i servisní partneři Fronius (FSP), kterých je po celé ČR více než 50 a další přibývají. Za provedené práce dostávají zajímavé servisní paušály a jejich motivací je být u zákazníka co nejdříve. Fronius je jediný výrobce střídačů, který umožňuje vyškoleným partnerům provádět servisní práce přímo na místě. Výsledkem je kvalitní, rychlý servis a spokojený zákazník. Program Fronius Service Partner má však celou řadu dalších výhod, které umožňují našim partnerům získat náskok před konkurencí.

Čím se v současné době, při neexistenci českého FV trhu, zabývá divize solární energetiky?
Kromě zahraničních aktivit probíhá příprava na znovuotevření trhu malých fotovoltaických instalací v České republice. Dlouhodobě se specializujeme právě na segment menších střešních FV systémů a tomu odpovídá i nejvyšší tržní podíl v této oblasti. V loňském roce jsme také uvedli na trh první beztransformátorový střídač Fronius TL, který je určen především pro instalace na rodinných domech a menší průmyslové nebo zemědělské provozy. Střídač byl oceněn ve specializovaném časopise Photon známkou SEHR GUT a v kategorii do výkonu 5 kW byl jednoznačným vítězem testu.

střídače Fronius střídače Fronius

Jaká podle vás čeká fotovoltaiku budoucnost?
Myslím, že nejlépe to už dávno vyjádřil všem dobře známý vynálezce a vizionář Thomas Alva Edison: „Investoval bych své peníze do slunce a solární energie. To je ten pravý energetický zdroj! Doufám, že nebudeme muset čekat, až dojde ropa a uhlí, než se do toho pustíme. (1931)“


Fronius Česká republika s.r.o.

Fronius Česká republika je dceřinnou společností rakouské Fronius International GmbH se sídlem v Českém Krumlově. Působí na českém trhu od roku 1991 a o rok později byl otevřen výrobní závod v Českém Krumlově. V České republice má kromě sídla dalších 9 poboček. V roce 2010 otevřela firma novou obchodní centrálu v Praze pro všechny 3 obory její činnosti: nabíjecí systémy akumulátorů, svařovací technika a solární elektronika.


Fronius Posouváme hranice

technická HOT LINE : 800 33 11 33
FRONIUS Česká republika s.r.o.
logo FRONIUS Česká republika s.r.o.

Vyvíjíme inovativní komplexní řešení energetického systému pro rezidenční projekty s produkty Fronius. Dokonale sladěný systém výroby elektřiny vytápění, elektromobility, skladování energie, doplněný digitálními nástroji pro monitoring a analýzu systémů. ...