Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Veletrh PV SEC v Hamburku: SMA v účinnosti překonala hranici 99 %

Na veletrhu PV SEC se přednímu světovému výrobci FV střídačů opět podařilo nastavit trendy co do účinnosti a optimalizace nákladů na FV systémy. Společnost SMA Solar Technology AG své technologické prvenství znovu potvrdila celosvětově nejvyšší účinností u sériově vyráběného střídače.

Niestetal/Hamburk, 6. 9. 2011 - Pro společnost SMA Solar Technology AG se letošní veletrh PV SEC v Hamburku nesl ve znamení zvyšování účinnosti. Ústředním tématem celosvětového lídra ve výrobě střídačů byly inovační technologie, jež mohou výraznou měrou přispět ke snižování systémových nákladů na FV systémy - pokud výrobce disponuje potřebným know-how. Největší pozornost na stánku společnosti SMA na veletrhu PV SEC právem poutal střídač Sunny Tripower 20000TL High Efficiency, u něhož společnost SMA jako první výrobce na světě dosáhla 99procentní maximální účinnosti u sériově vyráběného střídače!

Nový 20kVA střídač SMA Sunny Tripower 20000TL High Efficiency přesvědčí nejen svou mimořádnou účinností. Díky tomu, že se vývojáři soustředili na to podstatné (monostringová koncepce bez elektronického zvyšovače napětí, volitelný DC odpínač), se navíc ideálně hodí pro budování vysoce efektivních fotovoltaických systémů středního až velmi vysokého výkonu.

V segmentu „Power Plant Solutions“ společnost SMA kromě toho představila princip nového řešení „TL grounding solution“: „Díky doplňkovému řešení, které je založené na tomto patentovaném zapojení, bude možno decentrální velké FV systémy s libovolnými tenkovrstvými panely provozovat s vysoce účinnými beztransformátorovými střídači, jako je například Sunny Tripower. To přinese zvýšení energetického výnosu o dvě až tři procenta nebo ještě víc,“ vysvětluje souvislosti této inovace společnosti SMA člen jejího představenstva pro technologie, Roland Grebe.



Další novinkou z oblasti velkých FV systémů je SMA Utility Grade - ucelená koncepce pro realizaci FV elektráren kdekoliv na světě. Spojuje v sobě systémovou techniku SMA a služby pro velké FV projekty. „Všechny produkty a služby, které se skrývají pod tímto označením, splňují vysoké nároky, jež jsou kladeny na moderní, konkurenceschopné elektrárny. Jako stavebnici nabízíme všechny systémové komponenty od centrálních a decentrálních střídačů přes monitoring FV systémů až po vysokonapěťovou techniku. Zákazníci si mohou vybrat jednotlivé komponenty nebo předkonfigurované a vzájemně sladěné balíčky, ať už pro centrální nebo decentrální návrhy FV systémů. To výrazně zjednodušuje manipulaci při vyřizování zakázek,“ říká Jürgen Reinert, technologický ředitel divize Power Plant Solutions.

Představena byla rozvěž varianta „Utility Grade“ střídače Sunny Central 800CP s technologií „Optiprotect“ pro centrální monitorování stringů v kombinaci s inovačním algoritmem, který dokáže spolehlivě detekovat chyby stringů ve FV poli a odlišit je od řady náhlých krátkodobých poruch. Důležitým krokem ke stabilizaci distribučních sítí v souvislosti s velkými fotovoltaickými elektrárnami řízenými střídači Sunny Central je také sériové zavedení vysoce výkonné komunikační platformy pro konstrukční řadu CP. Nová platforma v kombinaci s novým přístrojem SMA Power Plant Controller zaručuje také rychlé zaznamenávání a vyladění síťových parametrů.

V segmentu „Medium Power Solutions“ představila společnost SMA na veletrhu témata stěžejní pro budoucí rozvoj fotovoltaiky, jako např. vlastní spotřeba solárního proudu, inteligentní sítě (smart grids) a integrace energie z FV systémů do distribuční sítě. Vedle skupiny produktů Sunny Boy SB 5000TL-21, která dokáže dodávat jalový výkon, vzbudila společnost SMA pozornost také střídačem Sunny Boy HF. Všechny tyto střídače nyní díky funkci OptiTrac Global Peak disponují rozšířeným algoritmem sledování MPP. Ten zajišťuje vynikající energetické výnosy i u částečně zastíněných fotovoltaických generátorů.

Společnost SMA myslí i na komfort majitelů malých domovních FV systémů. Nově byl představen nástupce přístroje Sunny Beam - „Sunny View“, barevný dotykový displej pro pohodlné zobrazování veškerých údajů domovního FV systému. Vývojáři SMA do větších detailů promysleli i Sunny Home Manager. V budoucnu má být schopen bezprostředně řídit domácí spotřebiče značky Miele s vlastností „SG-ready“ (SG je zkratka pro inteligentní sítě „Smart Grid“), a tím je optimálně integrovat do procesu inteligentního řízení zátěže. Výhody pro uživatele spočívají v tom, že domácí spotřebiče se ovládají obvyklým způsobem, zatímco přímá komunikace (výměna dat o zvoleném programu, době chodu, potřebné elektrické energii) se Sunny Home Managerem přispívá ke zvyšování vlastní spotřeby FV energie.

V segmentu „Off-Grid Solutions“ je vedle multiclusterové technologie SMA, která zajišťuje napájení až do systémového výkonu 300 kW nezávisle na rozvodné síti, v centru pozornosti záložní systém Sunny Backup s novými funkcemi pro řízení dodávek elektrické energie. Tento systém je k dostání od letošního srpna a v kombinaci s přístrojem Meter Box pro střídače Sunny Backup představuje samostatné produktové řešení pro zvýšení podílu vlastní spotřeby tak, že přebytečný solární proud automaticky ukládá pro pozdější využití. Klasická funkce záložních systémů - zajištění napájení při výpadku rozvodné sítě - při tom zůstává v plném rozsahu zachována. Kromě toho budou systémy Sunny Backup S a M od letošního podzimu kompatibilní také s lithium-iontovými akumulátory od různých výrobců. Tato akumulátorová technologie ve srovnání s běžnými technologiemi přináší značné výhody co do účinnosti a počtu nabíjecích cyklů. Uživatel tak má možnost si vybrat akumulátorovou technologii přesně podle svých potřeb.

SMA Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností německé SMA Solar Technology AG. Na českém a slovenském trhu působí od roku 2009. Kromě obchodního zastoupení je pro české a slovenské zákazníky k dispozici také tým spolupracovníků zajišťujících technické, servisní a poradenské služby. Pro profesionály a zájemce o fotovoltaiku navíc SMA připravuje bezplatné kurzy „Solar Academy“. V ČR a na Slovensku jsou v současné době pořádány čtyři typy školení: „Střídače a komunikace FV systémů“, „Komunikace FV systémů – pokročilý seminář“, „Ostrovní systémy“ a „Sunny Design – workshop“ .
Podrobnou náplň seminářů, program a přihlašovací formulář lze najít na www.SMA-Czech.com/Solaracademy.


O společnosti SMA
Společnost SMA Solar Technology AG (SMA/FWB: S92) je vedoucím světovým výrobcem fotovoltaických střídačů a předním dodavatelem transformátorů a tlumivek a v neposlední řadě také inovačních řešení pro napájení kolejových vozidel používaných v dopravě na krátké i dlouhé vzdálenosti. Skupina SMA dosáhla v roce 2010 obratu 1,9 miliardy eur. Společnost SMA má hlavní sídlo v Niestetalu u německého Kasselu a zastoupení v 18 zemích na čtyřech kontinentech. Celý koncern zaměstnává více než 6500 osob (včetně sezónních pracovníků). Mnohokrát oceněná škála produktů zahrnuje fotovoltaické střídače pro střešní fotovoltaické systémy, velké fotovoltaické elektrárny i ostrovní systémy. Společnost SMA tak dokáže nabídnout optimální střídače pro fotovoltaické systémy všech velikostí a typů. Široké spektrum služeb je završeno celosvětovou servisní sítí. Vysoce flexibilní závody na výrobu fotovoltaických střídačů v Německu a v Severní Americe mají roční kapacitu přibližně 11,5 GW. Skupina SMA provozuje také výrobnu klíčových elektromagnetických komponent v Polsku. Od roku 2008 je společnost SMA zapsána na Frankfurtské burze cenných papírů a zařazena do indexu TecDAX. Společnost SMA byla v uplynulých letech opakovaně oceněna za své vynikající úspěchy v roli zaměstnavatele a v celoněmecké soutěži „Great Place to Work“ pro rok 2011 obsadila první místo.

 
 
Reklama