Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Program energetické nezávislosti

Ekologické Hnutí DUHA představilo na tiskové konferenci nezávislou studii, podle které by důkladné zateplení českých domovů ušetřilo domácnostem, obcím a podnikům 39 miliard korun ročně. Prezentovala rovněž komplexní program energetické nezávislosti, který by domácnostem pomohl se zateplením a umožnil pokračování programu Zelená úsporám.

„Budeme prosazovat, aby ministři do programu investovali peníze z aukcí povolenek ke znečišťování, které si budou kupovat uhelné elektrárny, hutě, chemičky a další velké podniky. Navrhujeme, aby rozpočet Programu energetické nezávislosti činil 16 miliard korun ročně. Jedinou podstatnou chybou Zelené úsporám je málo peněz, a to i přes dílčí problémy s administrací programu, které lze navíc vyřešit. Vláda nesmí nechávat domácnosti v nejistotě. Měla by rychle oznámit, že do programu doplní další prostředky a umožní, aby zateplování domů pokračovalo. Právě do Zelené úsporám by měly jít výnosy z aukcí povolenek ke znečišťování. Díru do doby, kdy začnou, by měla vláda pokrýt injekcí z letošní dividendy ČEZ,“ uvedl na tiskové konferenci Martin Sedlák z Hnutí DUHA a představil novou studii a další kroky ekologického hnutí.

Nová studie, kterou zpracovala pražská konzultační společnost PORSENNA o.p.s. propočítávala možnosti k zateplování obytných domů i škol, nemocnic, obchodů, úřadů, hotelů či skladů a logistických center a podrobně kalkulovala, jaké přínosy by mělo, kdyby ministři využili rozumné příležitosti k zateplování budov. Autoři studie spočetli, že Česká republika ušetří bezmála dvakrát více paliva, než kolik získá, pokud by vláda souhlasila s kontroverzním rozšiřováním uhelných dolů na Mostecku a prolomila takzvané limity těžby. Zateplováním lze totiž o polovinu snížit spotřebu v těch domech, které jsou vytápěny uhlím. Vláda by měla jako překlenovací injekci do zateplování investovat část letošních zisků ČEZ. „Dividendy elektrárenské společnosti vznikají z peněz, jež české domácnosti musí platit za elektřinu. Stát by je rodinám vrátil tím, že jim zateplením domů a bytů pomůže snížit účty za energii,“ dodal v diskusi Martin Sedlák.

Z čísel, která už dříve spočetla vládní Pačesova komise, podle zástupců Hnutí Duha vyplývá, že kdyby vláda využila všech příležitostí k zateplení domů a výroby tepla z obnovitelných zdrojů, nebude potřebovat k vytápění žádný zemní plyn ani uhlí. Neměla by odevzdaně čekat na příští plynovou krizi, ale podpořit plošné zateplování domů a skončit konečně se závislostí na ruském plynu a na končících uhelných dolech. Společným cílem by mělo být vytvoření komplexního Programu energetické nezávislosti, který zajistí, aby stát mohl s úspěšným zateplováním domů nadále pokračovat.

Centrum pasivního domu a Česká rada pro šetrné budovy v rámci své iniciativy Šance pro budovy v tiskovém prohlášení podpořily návrhy Hnutí Duha. „Ekonom Miroslav Zámečník pro nás spočetl podobná čísla, jakými disponuje Hnutí Duha. Úsporné novostavby a renovace domů jsou sázkou na jistotu proti rostoucím cenám energie. Závislost je přitom exponenciální, takže při cenovém šoku by přínosy pro společnost byly v řádu triliónů korun. Je zkrátka lepší být připraven. Navíc technologie pro rodinné a bytové domy v pasivním standardu již dnes nejsou nijak nedostupné,“ podotýká Petr Vogel, předseda představenstva České rady pro šetrné budovy.

„Kam jinam by měl stát investovat výnosy z aukcí povolenek znečišťovatelům, než do úsporných budov, ať již v podobě bytových domů, škol či nemocnic? Je to win-win strategie. Stát sníží svou závislost na nejistých dodávkách plynu a uhlí a lidé získají kvalitnější a levnější bydlení. Samozřejmě se nemusí jednat pouze o dotace. Stát může podporu poskytnout i jinými způsoby, například odečtem z daní nebo podporou hypoték pouze při dosažení určitého energetického standardu,“ dodal k iniciativě Hnutí Duha Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu.

 
 
Reklama